Klasszikus sütemények

Tippek és receptek saját készítésű süteményekhez

Milyen tészta legyen?

Számtalan süteménytészta recept és változat létezik. Először is meg kell találni a megfelelő alapreceptet. A kezdők klasszikus süteménye többnyire kevert tésztából készül. Ehhez a fő hozzávalókat, mint a vaj, cukor, tojás, liszt, sütőpor és tej, egyszerűen csak össze kell keverni, majd tetszés szerint csokoládéval, mandulával vagy gyümölccsel dúsítani. További klasszikus tészták:

Omlós tészta

Ropogós tortalaphoz: ez a klasszikus főként lisztből, cukorból és zsiradékból készül, sütőpor nélkül. A kevert tésztával ellentétben az omlós tésztát eredetileg nem keverni kell, hanem kézzel gyúrni. Magas zsírtartalma miatt ez a tészta csak kevéssé jön fel, így alakul ki jellegzetes, kissé morzsás, porhanyós állaga.

Élesztős tészta

Az univerzális: Amint az a nevéből is kiderül, ebbe a tésztába élesztő kerül. Az elkészítési mód fontos jellemzője, hogy a tésztát egy ideig „pihenni” hagyják. Ehhez gombóc formájúra gyúrják a tésztát, egy nedves konyharuhával letakarják, és langyos helyen kb. egy óra hosszat kelesztik. Az élesztő egy erjedési folyamatot indít be, aminek következtében buborékok képződnek a tésztában. Így egy laza süteményalap készül, ami a legkülönfélébb módokon variálható.

Piskótatészta

A klasszikus tortalap, a piskótalap, zsiradék nélkül készül, és nagyrészt tojásból áll, amit habosra kell felverni. A felverés közben keletkező légbuborékoknak köszönhető a piskóta jellegzetesen könnyű állaga. A piskótalap ezért kiváló alap például gyümölcsös nyári tortákhoz. A gyakorlottabb tortakészítők íncsiklandó piskótatekerccsel is próbálkozhatnak.

A legjobb receptek saját készítésű süteményekhez

Az igazán finom sütemény friss hozzávalókból, és az otthoni konyhában, szeretettel készül. Már csak egy szuper recept hiányzik. A klasszikus márványos kuglóftól a lédús citromtortáig - összegyűjtöttük Önnek kedvenc receptjeinket. Mit szólna például egy házi készítésű Butterkuchenhez, mintha csak a nagymama készítette volna?

Hozzávalók:

  • 350 g vaj
  • 230 g porcukor
  • 7 tojás
  • 1 csipet só
  • 230 g liszt
  • 2 ek. rum (tetszés szerint)
  • 1-2 tk. reszelt narancshéj kezeletlen narancsból
  • zsiradék és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
  • 2 púpos tk. sütőpor
  • 2 ek. kakaópor
  • 6 ek. tej
  • 120 g étkezési keményítő
  1. Kenjük ki zsiradékkal a formát és szórjuk be a zsemlemorzsával. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (felső/alsó), ill. 180°C-ra (légkeverés).
  2. A vajat, porcukrot és a narancshéjat keverjük fehér-habosra. Válasszuk szét a tojásokat. A vajas keverékhez egymás után adjuk hozzá a tojássárgákat, és tetszés szerint rumot.
  3. A tojásfehérjéket a sóval verjük kemény habbá, és adjuk a tojássárgás krémhez. Keverjük össze a lisztet, a keményítőt és a sütőport, majd szitáljuk a tojáshabra. Lazán vegyítsük össze az egészet.
  4. Vegyük ki a tészta egyharmadát. A kakaót keverjük simára a tejjel, és adjuk a kivett tésztához. Öntsük a formába először a világos tészta felét, majd a sötétet, végül pedig a maradék világos tésztát. A jellegzetes márványos minta kialakításához egy villával lazán átkeverjük a három réteget.
  5. A süteményt 50-55 percig süssük a középső rácson. 20 percig hagyjuk a formában hűlni, majd borítsuk ki és hagyjuk teljesen kihűlni.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 1 kocka élesztő
  • 250 ml langyos tej
  • 50 g cukor
  • 1 tk. reszelt citromhéj kezeletlen citromból
  • 50 g puha vaj
  • 1 csipet só
  • kevés vaj a tepsi kikenéséhez
  • kevés liszt a nyújtáshoz
  • 250 g hideg vaj
  • 200 g szeletelt mandula
  • 150 g
  • 1 tk. őrölt fahéj
  1. A tésztához öntsük a lisztet egy tálba, és a közepébe készítsünk mélyedést. Morzsoljuk bele az élesztőt és keverjük el egy kis tejjel, 1 tk. cukorral és egy kis liszttel a kupac pereméről. A kovászt letakarva, langyos helyen 15 percig kelesztjük.
  2. A maradék tejet, cukrot, a darabokra vágott vajat, a citromhéjat és a sót adjuk a megkelt kovászhoz. Először a kézi robotgép dagasztókarjával, majd kézzel gyúrjuk sima tésztává. Gyúrjuk erősen, míg a tészta hólyagosodni kezd és elválik a tál falától. A tésztát langyos helyen, kb. 45 perc alatt kelesszük a duplájára.
  3. A megkelt tésztát alaposan gyúrjuk át. Vajazzuk ki a tepsit. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki a tepsi méretére és helyezzük rá. Tipp: A tésztát a kinyújtás előtt hagyjuk 5 percig pihenni, akkor nem fog a tepsin összeugrani.
  4. A tepsi szélén húzzunk fel egy kis peremet a tésztából. További 10 percig kelesszük. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (felső/alsó), ill. 180°C-ra (légkeverés).
  5. A bevonathoz vágjuk a vajat kis darabokra. Két ujjal nyomkodjunk kis mélyedéseket a tésztába és minden mélyedésbe tegyünk egy kis vajdarabkát. A mandulaszeleteket szórjuk egyenletesen a tészta tetejére. Keverjük össze a cukrot és a fahéjat, és szórjuk rá. Süssük a süteményt a sütő középső rácsán 20-25 percig.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Hozzávalók:

  • 250 g puha vaj
  • 5 tojás
  • 250 g cukor
  • 250 g liszt
  • 2 ek. sütőpor
  • 1 tk. reszelt citromhéj kezeletlen citromból
  • 100 g porcukor
  • 100 ml frissen facsart citromlé
  • vaj a forma kikenéséhez
  1. Vajazzunk ki egy hosszúkás sütőformát. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (felső/alsó), ill. 160°C-ra (légkeverés).
  2. Keverjük habosra a vajat és a cukrot. Egymás után keverjük hozzá a tojásokat, és tegyük bele a citromhéjat.
  3. Keverjük össze a lisztet és a sütőport, és adjuk a tojásos krémhez.
  4. Öntsük a tésztát a formába, és simítsuk el. Süssük a süteményt kb. 60 percig a sütő középső rácsán, majd hagyjuk kis ideig hűlni.
  5. Borítsuk ki a formából. Keverjük el a citromlevet és a porcukrot. A süteményt egy hurkapálcikával több helyen szurkáljuk meg, és csepegtessük rá a cukros citromlevet.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Így mindig biztosan jól sikerül

Bármelyik tésztát is választja - a süteménysütés néhány tipp és trükk segítségével egészen egyszerű. Hogy a következő sütéskor semmi ne ragadjon oda, ne égjen el vagy ne essen szét, íme néhány sütési alapszabály:

1. Alaposan vajazza ki a formát

Minden háziasszony rémálma: Elkészült a sütemény, már csak a tálalásra vár – de beleragad a formába és széttörik. Ahhoz, hogy ez ne történhessen meg, a rozsdamentes acélból készült formákat és tepsiket minden használat előtt kenje ki vajjal vagy margarinnal. Nagyon ragadós tészták esetében előnyös, ha a kikent formát egy kis liszttel vagy zsemlemorzsával is beszórja. Piskótatésztához ajánlott még a sütőpapír használata, és ne kenje ki a forma szélét. Ellenkező esetben a tészta nem egyenletesen jön fel, hanem felpúposodik.

2. Előmelegített sütőben süssön

Ahhoz, hogy a sütemény sütés közben ne essen össze, mindig melegítse elő a sütőt a receptben megadott hőmérsékletre, és állítsa be az ott javasolt sütési módot. A sütés első húsz percében a sütő ajtaja végig legyen csukva, hogy ebben a szakaszban ne menjen hő veszendőbe. A tésztát az előkészítés során ne keverje túl, és ne tegye túl hamar a sütőbe.

3. Honnan tudom, hogy elkészült a sütemény?

A gyakorlott sütikészítők a kész süteménytészta állapotát már a színéből képesek megállapítani. A kezdők más módszerhez is folyamodhatnak: Hogy a sütemény elkészült-e és kivehető-e a sütőből, a legjobban úgy ellenőrizhető, ha egy vékony fapálcikát szúr a sütemény legvastagabb részébe. Ha a kihúzáskor tészta látható a pálcikán, akkor még sülnie kell. A piskótalapot az ujjával tesztelje: ha a tészta az érintett helyen visszaáll az eredeti állapotába, akkor elkészült.

4. Hagyja hűlni, mielőtt kiborítja a formából.

Mielőtt a süteményt kiborítaná a formából, hagyja legalább tíz percig hűlni. A folyamat meggyorsítása érdekében a formát tegye pl. nyitott ablakba. Csak ezután vegye ki a formából a süteményt. Ha ekkor nem jön ki azonnal a formából, akkor hagyja tovább hűlni. Segíthet az is, ha egy kést végighúz a sütemény és a forma pereme között, fellazítva ezzel a formához tapadt tésztát. Ezután már könnyebb lesz kiborítani a formából.

A kreatív konyha kellékei

Nemesacél sütőkeret, állítható
6 995Ft
Zománcozott keverőtál, fedéllel, 24 cm
6 995Ft
12 mini kuglóf sütőforma szettben
4 495Ft
Kinyomócső készlet
5 995Ft
Szilikon sütőlap peremmel, 40x30cm
4 495Ft
Sütési segédeszköz szett
5 995Ft
3 az 1-ben sütőforma, kerek
7 995Ft
2 kicsi sütőforma, kerek, 12 cm
5 995Ft
Nemesacél tortagyűrű, állítható, 16-30 cm
5 495Ft
Szilikon kuglóf sütőforma, virág alakú
4 995Ft
Szilikon virág alakú sütőforma
4 995Ft
Szilikon macaron sütőlap
3 795Ft
Kőhatású profi serpenyő, 24 cm
Kőhatású profi serpenyő, 28 cm
7 995Ft
8 995Ft
néhány darab kapható
  • 3 prémium karácsonyi kekszkiszúró szettben
5 495Ft
2 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 2 995 Ft
-45 %
3 prémium karácsonyi kekszkiszúró szettben
5 495Ft
2 995Ft
Fedeles sütőforma, 31,5 x 7,5 x 12,5 cm
6 995Ft
  • 4 az 1-ben konyhai mindenes
4 995Ft
4 295Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 4 295 Ft
-14 %
4 az 1-ben konyhai mindenes
4 995Ft
4 295Ft
2 szilikon vaníliás kifli sütőforma
4 495Ft
12 szilikon muffin sütőforma szettben
3 995Ft
3 linzerkiszúró szettben
3 495Ft
4 az 1-ben konyhai mindenes
4 995Ft
néhány darab kapható
Műanyag keverőtál, 2,5l
4 995Ft
néhány darab kapható
Forgatható tortatartó talp, 10 cm
4 495Ft
  • Sütőecset-és kenőecset
5 995Ft
3 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 3 995 Ft
-33 %
Sütőecset-és kenőecset
5 995Ft
3 995Ft
Szilikon tésztakaparó lapát, virágos
3 995Ft
  • Többször felhasználható szilikon sütőlap, 70x35 cm
4 795Ft
3 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 3 995 Ft
-16 %
Többször felhasználható szilikon sütőlap, 70x35 cm
4 795Ft
3 995Ft
Többször felhasználható sütőlap
3 995Ft
5 db süteménykiszúró
3 995Ft
  • 2 mézeskalács forma szettben, karácsonyfa/csillag
5 995Ft
3 295Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 3 295 Ft
-45 %
2 mézeskalács forma szettben, karácsonyfa/csillag
5 995Ft
3 295Ft
  • 2 az 1-ben szilikon díszítő flakon
4 495Ft
3 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 3 995 Ft
-11 %
2 az 1-ben szilikon díszítő flakon
4 495Ft
3 995Ft
1