Süsse meg szeretettel, díszítse fantáziával: útmutatóink és receptjeink megmutatják Önnek, hogyan készíthet saját kezűleg művészien kidolgozott tortát fondanttal. Tippjeinkkel az álomtorták és kreatív cupcake-ek megtöltése és dekorálása tökéletesen fog sikerülni.
A tökéletes fondantos torta lépésről lépésre
A fondantos torta készítése a cukrászművészet csúcsának számít. De ne ijedjen meg – elkészítése könnyebb, mint gondolná. Alapreceptünkkel olyan fondantot készíthet, mely egyaránt alkalmas torták bevonására és díszítésére is. Részletes leírásunknak köszönhetően elkerülheti a cukormasszával való munka közben elkövetett gyakori hibákat. Engedje szabadjára kreativitását, akár húsvétra süt, akár a következő születésnapra! És ne feledje: a legfontosabb hozzávaló az idő – a fondantos torta ugyanis akkor sikerül a legjobban, ha éjszakai pihentetést is betervez, és a remekművet két vagy három napig készíti.
Nem minden süteményalapból készíthető jól sikerült fondantos torta. Ugyanis, mivel a fondant főként cukorból áll, a massza folyadékkal való érintkezés során feloldódik. Tehát nem érintkezhet olyan hozzávalókkal, mint a tejszín vagy a friss gyümölcsök. Főleg az emeletes torták esetében döntő fontosságú a sütemény állaga is, hogy az alsó tortaszintet ne nyomják össze a felső rétegek. Erre a célra kiválóan megfelel a kevert tészta minden változata. Innen meríthet ötleteket: Tippek és receptek a saját készítésű süteményekhez.
A fondantbevonat önmagában nem tapad jól a süteményre. Ezért fontos, hogy nemcsak a torta tésztarétegeire kerüljön krém, de a tészta és a cukros massza közé is. Ez sem tartalmazhat túl nagy arányban vizet, különben a fondant feloldódik. Nem alkalmas például a joghurt, a tejszín vagy a puding. Szóba jöhet viszont a vajkrém vagy krémsajtos máz – ez utóbbinak azonban nagyon magas zsírtartalmúnak kell lennie. Megfelelő alap lehet esetleg még a cseppfolyósított zselé, lekvár vagy a párizsi krém, ami egy tejszínből és tortabevonóból készült krém.
A fondant és a marcipán egyaránt alkalmas a torták dekoratív bevonására. A fondant sokkal finomabb szerkezetű és rugalmasabb, könnyebben alakítható. Ráadásul a cukros massza fehér és nem bézs, így ételfestékkel való színezéssel leheletfinom árnyalatú vagy élénk színű torták készíthetők. Mindkét massza nagyon édes. A marcipán esetében a jellegzetes mandulaaroma érvényesül, a fondantot aromák hozzáadásával lehet ízesíteni. A csokirajongók fondant helyett csokigyurmát is használhatnak. Hasonlóan lehet vele dolgozni, de a massza nem olyan lágy, ezért jobban használható díszítésre, mint a fondant.
Fondantos torta recept kezdőknek
Ha egy pillanatra mindenki tekintete megakad a pompás születésnapi vagy esküvői tortán, attól még nem biztos, hogy azt egy profi cukrász készítette. Ezzel az alaprecepttel különösebb előismeretek nélkül is sikerülni fog a műremek.

Hozzávalók
Kb. 1,2 kg mennyiséghez, ami egy 28 cm átmérőjű torta bevonására és díszítésére elegendő.
- 6 zselatinlap
- 675 g glükózszirup
- 63 tk. glicerin (gyógyszertárból)
- 1,1 kg átszitált porcukor
Előkészítés
- A zselatint áztassa 10 percre hideg vízbe, majd nyomkodja ki, és kevergetve oldja fel 60 ml meleg vízben. Keverje hozzá a glükózszirupot és a glicerint.
- A porcukornak kb. a felét tegye egy konyhai robotgép keverőtáljába. Adja hozzá a zselatinmasszát.
- Közepes fokozaton dolgozza össze, amíg a konyhai robotgép túlterhelés nélkül bírja. Ezután gyúrja hozzá kézzel a maradék porcukrot. A kész fondantnak puhának és már csak enyhén ragadósnak kell lennie.
- Felhasználás előtt: formáljon golyót a masszából, és egy éjszakán keresztül hűvös helyen (nem a hűtőben) pihentesse. A pihenőidő után a fondant annyira finom szerkezetű és rugalmas lesz, amennyire a feldolgozáshoz lennie kell.
- Tipp: Ha szép színárnyalatokban pompázó fondanttal szeretne dolgozni, egyszerűen csak gyúrjon bele ételfestéket. Hogy még ízesebb legyen, néhány csepp sütőaromát is keverhet hozzá.
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
Tippek és trükkök a fondanthoz
A tökéletes fondantos torta lépésről lépésre – a kezdők az első torta elkészítésekor gyakran igen nagy kihívással találják szembe magukat. Pontosan hogyan is kell megkenni? Mivel? Mire kell ügyelni a bevonás során? Ezekkel az alaptechnikákkal ez igazán egyszerű lesz.
Fondantos torták megkenése
A fondantos torta alapja a torta vajkrémmel való megkenése. A legjobb, ha a süteményt egy nappal korábban süti meg, a töltésre és a megkenésre pedig másnap kerül sor. Megmutatjuk Önnek, hogyan!
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH

Tegye a tortalapot tortatartó korongra, majd helyezze ezeket egy forgatható tányérra. A vajkrém egyharmadát kenje a tortára.

A vajkrémet oszlassa szét körben egy simítólap segítségével. Ezt az első réteget crumb coat-nak hívják, ez fogja közre a torta belsejét.

Hagyja a tortát 1 órán át hűlni, majd a tésztakártya segítségével kenje rá a többi krémet is. Közben tartsa a kártyát a torta szélén úgy, hogy a tortatartó tálon is egyenesen álljon.

Csak egy kézzel tartsa egyenesen a tésztakártyát, másik kezével forgassa tovább a tányért. Mindezt addig ismételje, míg a torta széle sima nem lesz.

Végül a torta felületét is simítsa el a simítólapáttal. Ezután helyezze a tésztakártyát 45 fokos szögben a torta közepére, és a tányért lassan forgassa.

Ezt a műveletet ismételje meg még egyszer, közben húzza le a felesleges vajkrémet a tortáról. A vajkrémmel bevont tortát hűtse le.
Torta bevonása fondanttal
A feladat: a fondantos torta beburkolása – vagyis: a formázható cukormasszával való bevonása úgy, hogy minél simább felületet kapjon. A kezdők ettől gyakran tartanak, de útmutatónkkal nagyon egyszerűen, lépésről lépésre sikerülni fog.
©2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
©2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH

"Gyúrja puha állagúra a fondantot. Ez akkor sikerül a legkönnyebben, ha a massza szobahőmérsékletű. Hogy ne ragadjon a kezéhez, használjon kevés kókuszzsírt és egy kis porcukrot vagy étkezési keményítőt.
A lágy fondantot nyújtsa ki, lehetőleg sodrófával, szilikonlapon – így semmi nem ragad oda. A lap vastagsága 3-5 mm legyen. Ügyeljen rá, hogy a kinyújtott fondant nagyobb legyen, mint maga a torta. Nyugodtan lehet kb. 10 centiméterrel hosszabb, ezt később levághatja."
A lágy fondantot nyújtsa ki, lehetőleg sodrófával, szilikonlapon – így semmi nem ragad oda. A lap vastagsága 3-5 mm legyen. Ügyeljen rá, hogy a kinyújtott fondant nagyobb legyen, mint maga a torta. Nyugodtan lehet kb. 10 centiméterrel hosszabb, ezt később levághatja."

Ha a gyúrás során a fondantlapban légbuborékok keletkeztek, szúrja ki azokat egy tűvel.

Helyezze a tortát lehetőség szerint egy forgatható tányérra, ez megkönnyíti a beburkolását. Nedvesítsen meg egy konyhai papírtörlőt, és nyomkodja vele óvatosan körbe a tortát. Helyezze rá a fondantlapot a tortára, és a tetejét igazítsa simára egy spatulával.

A torta oldalán is simítsa el apránként a fondantot. Felülről lefelé dolgozzon. Lassan haladjon előre, amíg az egész tortát be nem vonta a cukormasszával.

Körben vágja le nagyjából a fondantot. A kiálló fondantszéleket emelje fel, nyomja vissza, simítsa el, majd a torta oldala mentén vágja le a vágóeszközzel.
Fondantos torta dekorálása rózsákkal vagy virágokkal
A különféle figurák, virágok és motívumok formázása fondantból nagyon élvezetes dolog. Megmutatjuk, hogy milyen egyszerűen elkészíthetők ezek a tortadíszek. Ha a tortára valamilyen ráírt minta vagy felirat is kerül, akkor semmi esetre se használjon nedves összetevőket, nehogy feloldja a fondantot.
Rózsák vagy virágok fondantból
Megmutatjuk Önnek, hogy elkészítésük milyen egyszerű:
10 virághoz vagy 3 rózsához | 15 perc elkészítés | 1 ½ óra száradás | egyenként 100 g fehér vagy rózsaszín fondant| étkezési keményítő | szilikonlap | sodrófa | fondant kiszúró | modellező eszköz | kis ecset | fogpiszkáló
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH

A fehér fondantot puhára gyúrjuk, majd a szilikonlapon egy sodrófával 2 mm vastagságúra nyújtuk. Kiszúrjuk a virágokat. A rózsaszín fondant felét golyókká (2 cm ∅) formázzuk.

A modellező eszközzel végig haladunk a virágok szélén. A virágokat az átlátszó fóliába csomagolt fondantgolyókra helyezzük és 1 órán át száradni hagyjuk.

A maradék rózsaszín fondantot golyócskákká formázzuk (virágonként 3). A virágokat középen bekenjük vízzel, ráhelyezzük a golyócskákat, 30 percig száradni hagyjuk.


1 rózsához a rózsaszín fondantból 1 cseppet (1 cm ∅) formázunk, fogpiszkálóra tűzzük és 1 órán át száradni hagyjuk. Ezután a fondantot kinyújtjuk, 3 virágot szúrunk ki.

A fondantszirmokat kenje be egymás után egy kis vízzel, majd alulról húzza fel a fogpiszkálóra, és nyomja rá a cseppre. Nyomkodja rá a szirmokat.

Az ujjvégeket egy kis keményítőbe mártjuk, majd a virágleveleket rózsa alakúra formázzuk. A maradék fondantból további rózsákat készítünk.
Hogyan tároljuk a fondantot?
A fondantot lehetőleg száraz és mérsékelten hűvös helyen tárolja. Maga a massza, de a masszával bevont torta szempontjából is fontos a helyes tárolás. Tálalásig tegye a tortát akár a pincébe. A hűtőszekrény csak abban az esetben alkalmas, ha a belseje nem túl párás, ellenkező esetben a fondant megolvad. Ha szükséges, tegyen egy tálka rizst vagy sót a hűtőbe nedvességszívónak. Ha egy tortát már előkészített fondanttal szeretne bevonni, akkor még idejében győződjön meg arról, hogy a massza még használható-e. Amennyiben a maradékokat nem légmentesen és sötétben tárolja, a fondant megkeményedhet és kiszáradhat.
A fondantos torta kiolvasztható?
Igen, minden további nélkül. Arra azonban ügyeljen, hogy ehhez elegendő idő álljon rendelkezésre. Túl nagy és túl gyors hőmérsékletváltozás esetén ugyanis a cukorbevonat „izzad”. Ha mélyfagyasztott fondantos tortát szeretne kiolvasztani, akkor tortatartóban legalább egy éjszakán át – de inkább tovább – hagyja kiolvadni. Ha felolvasztás után a massza ragadós lenne, akkor egyszerűen tegye fél órára egy jól szellőző helyiségbe és hagyja lassan megszáradni. A fondantból készült, dekorálásra szánt apró virágokat, melyek esetében nem gond, ha idővel megkeményednek, fagyasztás nélkül, egyszerűen száraz helyen, szobahőmérsékleten tárolja – erre egy kartondoboz a legmegfelelőbb.
A kreatív konyha kellékei

1