Álomszép ékszerek a ragyogó pillanatokhoz

Az emberek számára az ékszerek már a kezdetek óta nagy jelentőséggel bírnak. Elsősorban szépségük miatt értékesek számunkra, de azért is, mert kiemelik viselőjük egyéni stílusát és mert sok emléket hordozhatnak magukban. A különleges, csillogó anyagok és a varázslatos formák olyan csodálatos ékszereket eredményeznek, amelyekben sokáig lelhetjük örömünket.

Anyagismertető: elegáns gyöngyök és kristályok, valamint aranyból és ezüstből készült ékszerek

Értékes aranyékszerek

Az aranyékszer a fiatalok és az idősebbek körében egyaránt népszerű. A finom arany, tehát a 99,99%-os tiszta arany, a legnemesebb és legértékesebb olyan nemesfém, melyből ékszert készítenek. Mivel ez az anyag nagyon puha, napjainkban olyan különböző aranyötvözeteket használnak, melyek sokkal jobban megmunkálhatók és még mindennapos viseletre is alkalmasak. A hozzáadott anyagtól függően egyedi színezettel rendelkező ékszerek jönnek létre.

Milyen aranyötvözetek léteznek?

Sárga arany

A sárga aranyt ránézésre alig lehet megkülönböztetni a finom aranytól. Közvetlen összehasonlításban azonban a sárga arany stabilabb és sokkal kedvezőbb árú mint a hagyományos arany. Ez a finom arany, valamint az ezüst és a vörösréz 1:1-es arányú elegyéből áll. Az ezüsttartalom arra szolgál, hogy a hozzáadott vörösréz vöröses árnyalatát úgy ellensúlyozza, hogy a jól ismert aranyárnyalat jöjjön létre.

Fehér arany

A fehér aranyra világosabb szín jellemző. Ezt a finom arany az ezüstből, platinából és egyéb fémes elemekből álló elegynek köszönheti. A színárnyalat a világostól a szürkésfehér színig terjedhet. Sárgás vagy kékes tónus is előfordulhat. Az egységes, világos színárnyalat elérése érdekében, a fehér aranyat gyakran ródiummal vonják be.

Vörös-, ill. rozéarany

A vörös arany vöröses színéről kapta nevét, mely a finom arany vörösrézzel alkotott keverékéből áll. Minél magasabb a vörösréztartalom, annál sötétebb a vörös szín. A színbéli eltérések a finom rózsaszínes-vöröses színtől a mély rozsdavörös színig terjedhetnek. A rozéarany magasabb aranytartalommal rendelkezik, üde színének köszönhetően pedig különösen közkedvelt.

Időtállóan elegáns ezüstékszerek

Az ezüstékszerekre időtálló elegancia jellemző. Mivel a tiszta ezüst a tiszta aranyhoz hasonlóan túl puha ahhoz, hogy meg lehessen munkálni, úgynevezett sterling ezüstöt használnak fel hozzá. Esetében egy olyan ötvözetről van szó, amely mintegy 93%-ban tiszta ezüstből áll. Világos színének köszönhetően az ezüstékszer üde és ragyogó hatást kelt.

Gyöngyök és kristályok: apró részletek a ragyogó megjelenésért

A kiváló minőségű kidolgozással készült ékszernek nem feltétlenül kell díszesnek lenie. A szikrázó ékkövek, csillogó kristályok és ragyogó gyöngyök azonban rendkívül szépen mutatnak. Az olyan fülbevalók, nyakláncok és karkötők, amelyeket ilyen kis díszítő elemekkel láttak el, egyedülállóan különleges fényükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Milyen díszítő elemek léteznek?

Gyöngyök

Nem csupán elegáns gyöngyházfényüknek köszönhetik különlegességüket, hanem titokzatos aurájuknak is. Mert hogy miként és hogyan keletkezik a kagylókban gyöngy, még a mai napig sem tudjuk. Ékszerkészítéshez általában válogatott édesvízi tenyésztett gyöngyöket használnak fel. Minél nagyobb és csillogóbb a gyöngy, annál értékesebb az ékszert díszítő elem. A gyöngy felszínén található egyenetlenségek viszont csökkentik értékét. Karkötők és gyöngysorok esetében különösen közkedveltek az egyenletesen kerek vagy barokk formájú gyöngyök. A csepp alakú gyöngyök elegáns fülbevalók medáljaként felhasználhatók.

Cirkónia

A cirkónia egy szintetikus módon, laboratóriumban előállított kristályokból álló gyémántutánzat. Mivel briliáns formára csiszolják, a fényt olyan szépen tükrözi vissza, hogy vetekszik természetes példaképével, a gyémánttal. Habár a cirkónia kissé mattabbnak tűnik, valamint puhább és nehezebb a gyémántnál - ezért ára is kedvezőbb. Akárcsak a gyémánt esetében, itt is számtalan színvariáció létezik.

- Tanácsadó -
Így ápolja ékszerét

Egy idő után az ékszer megfeketedhet, így elvesztheti eredeti csillogását. Főként az ezüst színeződhet el hamar feketére - ez azonban nem azt jelenti, hogy az ékszer rosszabb minőségű. A szulfidálódás olyan természetes folyamat, mely során az ezüst reakcióba lép a környezet levegőjéből származó kénnel.

Tipp: a megfeketedett ezüstékszert tisztítsa meg alufóliával és sóval
1. lépés

Először is készítsen sóoldatot: egy edényben forraljon fel vizet és tegyen bele egy kis sót.

Ennek elkészítése: egy fél liter vízhez körülbelül három evőkanál sót tegyen.
2. lépés

Vegye le a fazekat a tűzhelyről. Tépjen le és gyűrjön össze egy kis alufóliát, majd a kis darabokat tegye a meleg sóoldatba.

Tegye bele az ezüstékszert, közben pedig ügyeljen rá, hogy az alufólia hozzáérjen az ezüsthöz.
3. lépés

Néhány percig hagyja az ékszert a fazékban. Az alufólia nem nemesfém alumíniumja ekkor automatikusan elektronokat bocsát a felforralt sós oldatba, melyeket a finomabb nemesfém, mint az ezüst, felvesz.

Ezáltal az ezüst megfeketedéséért felelős kénvegyületek feloldódnak.
4. lépés

Ezt követően folyó víz alatt öblítse le az ékszert és szabadítsa meg a sótól.

Ezután az ezüstékszert egy puha mikroszálas kendővel gyengéden megtörölgetjük és polírozzuk.

További módszerek az ékszerek megtisztításához

Aranyékszerek esetében általában elegendő enyhe szappanos lúggal leöblíteni, egy puha kefével óvatosan lekefélni, majd egy puha kendővel alaposan megszárítani és átpolírozni őket. Az arany nyakláncokat éjszakára egy tál olyan vízbe is beletehetjük, amelyben előzőleg műfogsor tisztító tablettát oldottunk fel. A gyöngyöket és az ékköveket csak nagyon óvatosan polírozzuk át egy puha kendő segítségével.

Ami szintén fontos: az ékszer helyes tárolása

Az ékszereket pamut kendőben, egy kis ékszertartó tasakban vagy ékszeres dobozban érdemes tárolni. Lehetőség szerint tartsuk távol őket a nedves helyiségektől, mint például fürdőszoba, mivel itt gyorsabban megfeketedhetnek. A környezet levegőjéből származó párásság és káros anyagok megkötésének céljából egy darabka krétát is tehetünk a csomagolásba.

Ékszerkereső: így találhatja meg kedvenc ékszerét

Az ékszer kiválasztása, tekintve a széles választékot, nem is olyan egyszerű feladat. A legfontosabb azonban természetesen az, hogy az ékszer megfeleljen egyéni ízlésünknek. Hiszen egy jól megválasztott ékszer sajátos kisugárzásával kihangsúlyozhatja személyiségünket vagy illeszkedhet öltözködési stílusunkhoz is.

Melyik ékszer milyen személyiséghez illik?

Minden megengedett, ami tetszik Önnek. Azonban a különböző anyagok és formák nem állnak mindenkinek ugyanolyan jól. Erősebben pigmentált bőr esetén például elsősorban a sárga arany teszi ragyogóvá az arcszínt. Sápadtabb, hidegebb bőrtípus esetében pedig inkább a fehér arany vagy az ezüst érvényesül jobban. Az ékszer formája is meghatározó: a szögletes vagy ovális formájú, nagyobb ékszer gyakran jobban mutat a kerekebb sziluettekhez, míg a nagyon filigrán ékszerek inkább egy karcsúbb nyakon, csuklón vagy ujjon bontakoztatják ki jobban szépségüket.

Mikor szeretné viselni az ékszert?

Ha egész nap szeretné viselni az ékszert, akkor gondoljon arra is, hogy munkahelyen inkább egy szerényebb ékszer az előnyösebb. Ha ékköves fülbevalót, kis láncot vagy karkötőt választ, biztosan nem nyúl mellé. Feltűnő ékszereket inkább különleges alkalmakra tanácsos felvenni, például esküvőre vagy egyéb ünnepekre. Egy ilyen figyelemfelkeltő darabot leginkább önmagában javasolt viselni - ha csak nem egy olyan ékszerszettet választ, amely esetében a fülbevaló, a nyaklánc és a karkötő optikailag szorosan összetartozó egységet alkot.

Melyik ékszer melyik összeállításhoz illik?

Gyakran már egy jól megválasztott ékszer is elegendő az adott összeállítás stílusának kihangsúlyozásához vagy megváltoztatásához. Az ékszer származhat ugyanabból a színcsaládból, vagy lehet tudatosan kontrasztos - kreativitásának semmi sem szabhat határt. Így az aranyékszerek például egy mintás nyári ruha erőteljes színeihez vagy egy szellős tunikához is nagyon jól illenek. Az időtálló gyöngyös ékszerek egy fekete koktélruhával kombinálva klasszikus eleganciát sugároznak.

Klasszikus ékszerek: szoliter és társai

Ékszerek a legkülönfélébb formákban és színekben kaphatók. Találhat közöttük olyan klasszikus darabokat is, melyek időtállóan szép dizájnjuknak köszönhetően visszatérően divatba jönnek, és sajátos eleganciájukkal még holnap is elvarázsolnak bennünket.

A szoliter

Egy szikrázó briliáns, kiváló minőségű aranyba vagy ezüstbe foglalva - a szoliter egy önállóan befogott követ jelent, mellyel gyűrűt, nyakláncot vagy fülbevalót díszítenek. A fogalom a francia „solitaire” szóból ered, amely „egyedül” értelemben áll. Ez az egyetlen kő nagyon különleges, egyúttal nagyon elegáns és visszafogott kisugárzással rendelkezik. A szolitergyűrűket elsősorban eljegyzésekhez választják, emellett kiválóan alkalmasak számunkra kedves emberek személyes ajándékának is.

Közkedvelt ékszerfoglalatok

A pavé foglalat

A pavé foglalat esetében sok kis ékkő sorakozik szorosan egymás mellett az ékszeren oly módon, hogy közben alig látható a nemesfém. A kövek tehát hasonlóan vannak elrendezve, mint az utcai kockakövek - innek ered a pavé elnevezés is, amely lefordítva "utcakövet" jelent. A pavé foglalat esetében, az ékkövek biztonságos rögzítése érdekében kis rovátkákat vésnek a nemesfémbe. Aztán a környező nemesfémet a kövek széle fölé reszelik.

A karmos foglalat

Erre a foglalatra az jellemző, hogy az ékkövet nemesacélból készült kis drótok, az úgynevezett karmok tartják. Általában három-hat egymástól egyenlő távolságra lévő karom fogja közre a követ, melyeket a kő lerögzítése érdekében felső végüknél meghajlítanak. A hagyományos karmok nagyon keskenyek és filigránok, hogy ne takarják el az ékkövet és az jól látható maradjon. A karmos foglalatot elsősorban főként fényáteresztő ékkövek esetében alkalmazzák.

A drágakőfoglalat

Drágakőfoglalatot kerek vagy ovális formájú ékkövek esetén készítenek. Az ékkő egy nemesfémből készült alapon, egy úgynevezett karimán helyezkedik el, fentről pedig egy keskeny nemesacél csík rögzíti. A drágakőfoglalat elkészítése meglehetősen időigényes. Ennek köszönhetően azonban a foglalat kiváló védelmet nyújt az ékkő széleinél a sérülések ellen. Az egyenetlen aljú gyémántokat is drágakőfoglalat segítségével rögzítik.

- Tanácsadó -
A megfelelő gyűrűméret kiszámítása

A gyűrű szimbolikus jelentőséggel bír. A végtelenség jelképe, ezért főként ajándékként szolgál az örök összetartozás kifejezésére. És mivel kezünk tulajdonképpen állandóan látható és mozog, a gyűrű is folyamatosan elkísér bennünket mindenhová. Fontos, hogy megfelelő méretű legyen, így nem csak jól fog illeszkedni, hanem lecsúszni és elveszni sem fog. A gyűrűméret megtalálására többféle módszer létezik:

Egy már meglévő gyűrű használata

Saját gyűrűméretünket a legegyszerűbben egy már meglévő, megfelelően illeszkedő gyűrű segítségével állapíthatjuk meg. Egy tolómérő vagy vonalzó segítségével lemérjük a belső átmérőt, majd 3,14-gyel megszorozzuk. Ez kiadja a belső kerületet - a gyűrűméretet. Az ékszerész erre a célra gyűrűméretsablont használ.

Cérna használata

Ujjkerületét egy cérna segítségével is kiszámíthatja. A cérnát egyszerűen csomózza meg azon ujja körül, amelyen a gyűrűt később viselni fogja. A művelet közben ügyeljen rá, hogy a zsinórt az ujjízület körül is át tudja húzni. A cérnavégeket végül közvetlenül a csomó felett vágja le. Ezután oldja ki a csomót, a gyűrűméretet pedig máris leolvashatja egy vonalzó segítségével.

Gyűrűméret titkos meghatározása

Ha a gyűrűt ajándéknak szánja - talán éppen egy lánykéréshez - a gyűrűméretet titokban is megállapíthatja. Ehhez azonban a megajándékozni kívánt személy egyik gyűrűjére lesz szükség. Csenje el az ékszert egy pillanatra. Ezt követően lehetőleg gyorsan nyomja bele a gyűrűt egy puha anyagba, például szappanba vagy gyurmába, így lenyomatot készíthet róla. A másik megoldás az, ha a gyűrűt egy papírlapra helyezi, majd a gyűrű belső oldalát ceruzával körberajzolja.

Most a tchibo.hu webáruházban

Ez is tetszhet Önnek:

  • Love nyaklánc, ródiummal bevont 925-ös ezüst, cirkóniával
17 995Ft
10 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 10 995 Ft
-38 %
Love nyaklánc, ródiummal bevont 925-ös ezüst, cirkóniával
17 995Ft
10 995Ft
  • Identitás-karkötő, ródiummal bevont 925-ös ezüst
12 995Ft
7 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 7 995 Ft
-38 %
Identitás-karkötő, ródiummal bevont 925-ös ezüst
12 995Ft
7 995Ft
  • Kis ékszertartó doboz
5 495Ft
4 795Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 4 795 Ft
-12 %
Kis ékszertartó doboz
5 495Ft
4 795Ft
  • 925-ös ezüst karika fülbevaló szintetikus opálokkal
13 995Ft
10 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 10 995 Ft
-21 %
925-ös ezüst karika fülbevaló szintetikus opálokkal
13 995Ft
10 995Ft
Női ezüst gyűrű, aranyozott
14 995Ft
 
Elérhető:
 
  • 925-ös ezüst karika fülbevaló, szoliter
9 995Ft
7 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 7 995 Ft
-20 %
925-ös ezüst karika fülbevaló, szoliter
9 995Ft
7 995Ft
  • 925-ös ezüst karika fülbevaló, bordázott
13 995Ft
11 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 11 995 Ft
-14 %
925-ös ezüst karika fülbevaló, bordázott
13 995Ft
11 995Ft
  • Nyaklánc, arannyal futtatott 925-ös ezüst, jáspissal
21 995Ft
13 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 13 995 Ft
-36 %
Nyaklánc, arannyal futtatott 925-ös ezüst, jáspissal
21 995Ft
13 995Ft
  • Dupla karikafülbevaló, arannyal futtatott 925-ös ezüst
12 995Ft
8 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 8 995 Ft
-30 %
Dupla karikafülbevaló, arannyal futtatott 925-ös ezüst
12 995Ft
8 995Ft
  • Nyaklánc, arannyal bevont 925-ös ezüst, színes cirkóniával
13 995Ft
8 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 8 995 Ft
-35 %
Nyaklánc, arannyal bevont 925-ös ezüst, színes cirkóniával
13 995Ft
8 995Ft
  • Dupla karikafülbevaló, ródiummal bevont 925-ös ezüst
10 995Ft
7 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 7 995 Ft
-27 %
Dupla karikafülbevaló, ródiummal bevont 925-ös ezüst
10 995Ft
7 995Ft
  • Nyaklánc, ródiummal bevont 925-ös ezüst, cirkóniával
24 995Ft
14 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 14 995 Ft
-40 %
Nyaklánc, ródiummal bevont 925-ös ezüst, cirkóniával
24 995Ft
14 995Ft
-37 %
Félkarika fülbevaló, ródiummal bevont 925-ös ezüst, cirkóniával
15 995Ft
9 995Ft
-42 %
Dupla, beszúrós fülbevaló, ródiummal bevont 925-ös ezüst, cirkóniával
18 995Ft
10 995Ft
  • Kötél formájú nyaklánc, arannyal futtatott 925-ös ezüst
39 995Ft
24 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 24 995 Ft
-37 %
Kötél formájú nyaklánc, arannyal futtatott 925-ös ezüst
39 995Ft
24 995Ft
  • 925-ös ezüst gyűrű, szoliter
8 995Ft
7 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 7 995 Ft
-11 %
925-ös ezüst gyűrű, szoliter
8 995Ft
7 995Ft
 
Elérhető:
 
  • 2 tripla kapocs nyakláncokhoz szettben
7 495Ft
6 495Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 6 495 Ft
-13 %
2 tripla kapocs nyakláncokhoz szettben
7 495Ft
6 495Ft
  • 925-ös ezüst gyűrű, halszálka mintás
15 995Ft
12 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 12 995 Ft
-18 %
925-ös ezüst gyűrű, halszálka mintás
15 995Ft
12 995Ft
 
Elérhető:
 
  • 925-ös ezüst karika fülbevaló, halszálkás
14 995Ft
11 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 11 995 Ft
-20 %
925-ös ezüst karika fülbevaló, halszálkás
14 995Ft
11 995Ft
  • 925-ös ezüst nyaklánc szintetikus opállal
18 995Ft
15 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 15 995 Ft
-15 %
925-ös ezüst nyaklánc szintetikus opállal
18 995Ft
15 995Ft
  • 925-ös ezüst karika fülbevaló gömbökkel és gyöngyökkel
14 995Ft
12 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 12 995 Ft
-13 %
925-ös ezüst karika fülbevaló gömbökkel és gyöngyökkel
14 995Ft
12 995Ft
  • 925-ös ezüst karika fülbevaló, Sparkling
12 995Ft
10 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 10 995 Ft
-15 %
925-ös ezüst karika fülbevaló, Sparkling
12 995Ft
10 995Ft
  • 925-ös ezüst fülbevaló, piramis
6 995Ft
6 495Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 6 495 Ft
-7 %
925-ös ezüst fülbevaló, piramis
6 995Ft
6 495Ft
  • 925-ös ezüst nyaklánc, Multicolor
16 995Ft
13 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 13 995 Ft
-17 %
925-ös ezüst nyaklánc, Multicolor
16 995Ft
13 995Ft
néhány darab kapható
  • 925-ös ezüst gyűrű csillagokkal
12 995Ft
10 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 10 995 Ft
-15 %
925-ös ezüst gyűrű csillagokkal
12 995Ft
10 995Ft
 
Elérhető:
 
néhány darab kapható
  • 925-ös ezüst nyaklánc szívvel
16 995Ft
13 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 13 995 Ft
-17 %
925-ös ezüst nyaklánc szívvel
16 995Ft
13 995Ft
  • 925-ös ezüst gyűrű szintetikus opálokkal
13 995Ft
11 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 11 995 Ft
-14 %
925-ös ezüst gyűrű szintetikus opálokkal
13 995Ft
11 995Ft
 
Elérhető:
 
  • 925-ös ezüst nyaklánc acháttal
15 995Ft
12 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 12 995 Ft
-18 %
925-ös ezüst nyaklánc acháttal
15 995Ft
12 995Ft
  • 925-ös ezüst fülbevaló acháttal
13 995Ft
12 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 12 995 Ft
-7 %
925-ös ezüst fülbevaló acháttal
13 995Ft
12 995Ft
  • Női ezüst nyaklánc, cirkónia medállal
16 995Ft
12 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 12 995 Ft
-23 %
Női ezüst nyaklánc, cirkónia medállal
16 995Ft
12 995Ft
1