Eine zweistöckige Torte aus Fondant

Fondantos torták

Süssünk tortát fondanttal: receptünk és a részletes útmutató segítségével a nyújtás, a torta bevonása és díszítése is garantáltan sikerülni fog!
Süsse meg szeretettel, díszítse fantáziával: útmutatóink és receptjeink megmutatják Önnek, hogyan készíthet saját kezűleg művészien kidolgozott tortát fondanttal. Tippjeinkkel az álomtorták és kreatív cupcake-ek megtöltése és dekorálása tökéletesen fog sikerülni.

A tökéletes fondantos torta lépésről lépésre

A fondantos torta készítése a cukrászművészet csúcsának számít. De ne ijedjen meg – elkészítése könnyebb, mint gondolná. Alapreceptünkkel olyan fondantot készíthet, mely egyaránt alkalmas torták bevonására és díszítésére is. Részletes leírásunknak köszönhetően elkerülheti a cukormasszával való munka közben elkövetett gyakori hibákat. Engedje szabadjára kreativitását, akár húsvétra süt, akár a következő születésnapra! És ne feledje: a legfontosabb hozzávaló az idő – a fondantos torta ugyanis akkor sikerül a legjobban, ha éjszakai pihentetést is betervez, és a remekművet két vagy három napig készíti.
Nem minden süteményalapból készíthető jól sikerült fondantos torta. Ugyanis, mivel a fondant főként cukorból áll, a massza folyadékkal való érintkezés során feloldódik. Tehát nem érintkezhet olyan hozzávalókkal, mint a tejszín vagy a friss gyümölcsök. Főleg az emeletes torták esetében döntő fontosságú a sütemény állaga is, hogy az alsó tortaszintet ne nyomják össze a felső rétegek. Erre a célra kiválóan megfelel a kevert tészta minden változata. Innen meríthet ötleteket: Tippek és receptek a saját készítésű süteményekhez.
A fondantbevonat önmagában nem tapad jól a süteményre. Ezért fontos, hogy nemcsak a torta tésztarétegeire kerüljön krém, de a tészta és a cukros massza közé is. Ez sem tartalmazhat túl nagy arányban vizet, különben a fondant feloldódik. Nem alkalmas például a joghurt, a tejszín vagy a puding. Szóba jöhet viszont a vajkrém vagy krémsajtos máz – ez utóbbinak azonban nagyon magas zsírtartalmúnak kell lennie. Megfelelő alap lehet esetleg még a cseppfolyósított zselé, lekvár vagy a párizsi krém, ami egy tejszínből és tortabevonóból készült krém.
A fondant és a marcipán egyaránt alkalmas a torták dekoratív bevonására. A fondant sokkal finomabb szerkezetű és rugalmasabb, könnyebben alakítható. Ráadásul a cukros massza fehér és nem bézs, így ételfestékkel való színezéssel leheletfinom árnyalatú vagy élénk színű torták készíthetők. Mindkét massza nagyon édes. A marcipán esetében a jellegzetes mandulaaroma érvényesül, a fondantot aromák hozzáadásával lehet ízesíteni. A csokirajongók fondant helyett csokigyurmát is használhatnak. Hasonlóan lehet vele dolgozni, de a massza nem olyan lágy, ezért jobban használható díszítésre, mint a fondant.

Fondantos torta recept kezdőknek

Ha egy pillanatra mindenki tekintete megakad a pompás születésnapi vagy esküvői tortán, attól még nem biztos, hogy azt egy profi cukrász készítette. Ezzel az alaprecepttel különösebb előismeretek nélkül is sikerülni fog a műremek.
Zwei Hände kneten einen Tag

Hozzávalók

Kb. 1,2 kg mennyiséghez, ami egy 28 cm átmérőjű torta bevonására és díszítésére elegendő.
  • 6 zselatinlap
  • 675 g glükózszirup
  • 63 tk. glicerin (gyógyszertárból)
  • 1,1 kg átszitált porcukor

Előkészítés

  1. A zselatint áztassa 10 percre hideg vízbe, majd nyomkodja ki, és kevergetve oldja fel 60 ml meleg vízben. Keverje hozzá a glükózszirupot és a glicerint.
  2. A porcukornak kb. a felét tegye egy konyhai robotgép keverőtáljába. Adja hozzá a zselatinmasszát.
  3. Közepes fokozaton dolgozza össze, amíg a konyhai robotgép túlterhelés nélkül bírja. Ezután gyúrja hozzá kézzel a maradék porcukrot. A kész fondantnak puhának és már csak enyhén ragadósnak kell lennie.
  4. Felhasználás előtt: formáljon golyót a masszából, és egy éjszakán keresztül hűvös helyen (nem a hűtőben) pihentesse. A pihenőidő után a fondant annyira finom szerkezetű és rugalmas lesz, amennyire a feldolgozáshoz lennie kell.
  5. Tipp: Ha szép színárnyalatokban pompázó fondanttal szeretne dolgozni, egyszerűen csak gyúrjon bele ételfestéket. Hogy még ízesebb legyen, néhány csepp sütőaromát is keverhet hozzá.
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH

Tippek és trükkök a fondanthoz

A tökéletes fondantos torta lépésről lépésre – a kezdők az első torta elkészítésekor gyakran igen nagy kihívással találják szembe magukat. Pontosan hogyan is kell megkenni? Mivel? Mire kell ügyelni a bevonás során? Ezekkel az alaptechnikákkal ez igazán egyszerű lesz.

Fondantos torták megkenése

A fondantos torta alapja a torta vajkrémmel való megkenése. A legjobb, ha a süteményt egy nappal korábban süti meg, a töltésre és a megkenésre pedig másnap kerül sor. Megmutatjuk Önnek, hogyan!

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
Tegye a tortalapot tortatartó korongra, majd helyezze ezeket egy forgatható tányérra. A vajkrém egyharmadát kenje a tortára.
A vajkrémet oszlassa szét körben egy simítólap segítségével. Ezt az első réteget crumb coat-nak hívják, ez fogja közre a torta belsejét.
Hagyja a tortát 1 órán át hűlni, majd a tésztakártya segítségével kenje rá a többi krémet is. Közben tartsa a kártyát a torta szélén úgy, hogy a tortatartó tálon is egyenesen álljon.
Csak egy kézzel tartsa egyenesen a tésztakártyát, másik kezével forgassa tovább a tányért. Mindezt addig ismételje, míg a torta széle sima nem lesz.
Végül a torta felületét is simítsa el a simítólapáttal. Ezután helyezze a tésztakártyát 45 fokos szögben a torta közepére, és a tányért lassan forgassa.
Ezt a műveletet ismételje meg még egyszer, közben húzza le a felesleges vajkrémet a tortáról. A vajkrémmel bevont tortát hűtse le.

Torta bevonása fondanttal

A feladat: a fondantos torta beburkolása – vagyis: a formázható cukormasszával való bevonása úgy, hogy minél simább felületet kapjon. A kezdők ettől gyakran tartanak, de útmutatónkkal nagyon egyszerűen, lépésről lépésre sikerülni fog.

©2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
"Gyúrja puha állagúra a fondantot. Ez akkor sikerül a legkönnyebben, ha a massza szobahőmérsékletű. Hogy ne ragadjon a kezéhez, használjon kevés kókuszzsírt és egy kis porcukrot vagy étkezési keményítőt.

A lágy fondantot nyújtsa ki, lehetőleg sodrófával, szilikonlapon – így semmi nem ragad oda. A lap vastagsága 3-5 mm legyen. Ügyeljen rá, hogy a kinyújtott fondant nagyobb legyen, mint maga a torta. Nyugodtan lehet kb. 10 centiméterrel hosszabb, ezt később levághatja."
Ha a gyúrás során a fondantlapban légbuborékok keletkeztek, szúrja ki azokat egy tűvel.
Helyezze a tortát lehetőség szerint egy forgatható tányérra, ez megkönnyíti a beburkolását. Nedvesítsen meg egy konyhai papírtörlőt, és nyomkodja vele óvatosan körbe a tortát. Helyezze rá a fondantlapot a tortára, és a tetejét igazítsa simára egy spatulával.
A torta oldalán is simítsa el apránként a fondantot. Felülről lefelé dolgozzon. Lassan haladjon előre, amíg az egész tortát be nem vonta a cukormasszával.
Körben vágja le nagyjából a fondantot. A kiálló fondantszéleket emelje fel, nyomja vissza, simítsa el, majd a torta oldala mentén vágja le a vágóeszközzel.

Fondantos torta dekorálása rózsákkal vagy virágokkal

A különféle figurák, virágok és motívumok formázása fondantból nagyon élvezetes dolog. Megmutatjuk, hogy milyen egyszerűen elkészíthetők ezek a tortadíszek. Ha a tortára valamilyen ráírt minta vagy felirat is kerül, akkor semmi esetre se használjon nedves összetevőket, nehogy feloldja a fondantot.

Rózsák vagy virágok fondantból

Megmutatjuk Önnek, hogy elkészítésük milyen egyszerű: 10 virághoz vagy 3 rózsához | 15 perc elkészítés | 1 ½ óra száradás | egyenként 100 g fehér vagy rózsaszín fondant| étkezési keményítő | szilikonlap | sodrófa | fondant kiszúró | modellező eszköz | kis ecset | fogpiszkáló

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
A fehér fondantot puhára gyúrjuk, majd a szilikonlapon egy sodrófával 2 mm vastagságúra nyújtuk. Kiszúrjuk a virágokat. A rózsaszín fondant felét golyókká (2 cm ∅) formázzuk.
A modellező eszközzel végig haladunk a virágok szélén. A virágokat az átlátszó fóliába csomagolt fondantgolyókra helyezzük és 1 órán át száradni hagyjuk.
A maradék rózsaszín fondantot golyócskákká formázzuk (virágonként 3). A virágokat középen bekenjük vízzel, ráhelyezzük a golyócskákat, 30 percig száradni hagyjuk.
Ausstecher für Fondant
1 rózsához a rózsaszín fondantból 1 cseppet (1 cm ∅) formázunk, fogpiszkálóra tűzzük és 1 órán át száradni hagyjuk. Ezután a fondantot kinyújtjuk, 3 virágot szúrunk ki.
A fondantszirmokat kenje be egymás után egy kis vízzel, majd alulról húzza fel a fogpiszkálóra, és nyomja rá a cseppre. Nyomkodja rá a szirmokat.
Az ujjvégeket egy kis keményítőbe mártjuk, majd a virágleveleket rózsa alakúra formázzuk. A maradék fondantból további rózsákat készítünk.

Hogyan tároljuk a fondantot?

A fondantot lehetőleg száraz és mérsékelten hűvös helyen tárolja. Maga a massza, de a masszával bevont torta szempontjából is fontos a helyes tárolás. Tálalásig tegye a tortát akár a pincébe. A hűtőszekrény csak abban az esetben alkalmas, ha a belseje nem túl párás, ellenkező esetben a fondant megolvad. Ha szükséges, tegyen egy tálka rizst vagy sót a hűtőbe nedvességszívónak. Ha egy tortát már előkészített fondanttal szeretne bevonni, akkor még idejében győződjön meg arról, hogy a massza még használható-e. Amennyiben a maradékokat nem légmentesen és sötétben tárolja, a fondant megkeményedhet és kiszáradhat.

A fondantos torta kiolvasztható?

Igen, minden további nélkül. Arra azonban ügyeljen, hogy ehhez elegendő idő álljon rendelkezésre. Túl nagy és túl gyors hőmérsékletváltozás esetén ugyanis a cukorbevonat „izzad”. Ha mélyfagyasztott fondantos tortát szeretne kiolvasztani, akkor tortatartóban legalább egy éjszakán át – de inkább tovább – hagyja kiolvadni. Ha felolvasztás után a massza ragadós lenne, akkor egyszerűen tegye fél órára egy jól szellőző helyiségbe és hagyja lassan megszáradni. A fondantból készült, dekorálásra szánt apró virágokat, melyek esetében nem gond, ha idővel megkeményednek, fagyasztás nélkül, egyszerűen száraz helyen, szobahőmérsékleten tárolja – erre egy kartondoboz a legmegfelelőbb.

A kreatív konyha kellékei

  • Nemesacél tortagyűrű, állítható, 16-30cm
7 995Ft
4 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 4 995 Ft
-37 %
Nemesacél tortagyűrű, állítható, 16-30cm
7 995Ft
4 995Ft
  • Öntöttvas sütőedény, zománcozott, krém, 4,5L
34 995Ft
22 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 22 995 Ft
-34 %
Öntöttvas sütőedény, zománcozott, krém, 4,5L
34 995Ft
22 995Ft
  • Szilikon sütőlap, peremmel, 40x30 cm
4 995Ft
4 495Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 3 495 Ft
-10 %
Szilikon sütőlap, peremmel, 40x30 cm
4 995Ft
4 495Ft
  • COMBEKK öntöttvas serpenyő, 28 cm
37 995Ft
29 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 29 995 Ft
-21 %
COMBEKK öntöttvas serpenyő, 28 cm
37 995Ft
29 995Ft
  • 2 az 1-ben öntöttvas sütőedény és serpenyő
37 995Ft
29 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 29 995 Ft
-21 %
2 az 1-ben öntöttvas sütőedény és serpenyő
37 995Ft
29 995Ft
  • Öntöttvas serpenyő, fa markolattal, 26cm
22 995Ft
13 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 13 995 Ft
-39 %
Öntöttvas serpenyő, fa markolattal, 26cm
22 995Ft
13 995Ft
  • Öntöttvas sütőedény, sötétzöld
36 995Ft
23 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 23 995 Ft
-35 %
Öntöttvas sütőedény, sötétzöld
36 995Ft
23 995Ft
Vízfürdős melegítő edény
3 995Ft
Többször felhasználható sütőlap, fogantyúval
3 495Ft
  • 4 az 1-ben konyhai mindenes
4 995Ft
4 495Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 4 295 Ft
-10 %
4 az 1-ben konyhai mindenes
4 995Ft
4 495Ft
Zománcozott sütőforma, fedéllel, nagy
Zománcozott sütőforma, fedéllel, kicsi
8 495Ft
6 995Ft
Sütési segédeszköz szett
5 495Ft
8 995Ft
5 295Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 5 295 Ft
-41 %
Zománcozott sütőforma, fedéllel, sárga, nagy
8 995Ft
5 295Ft
4 nemesacél sütőkarika
4 795Ft
Tésztakaparó lapát
3 995Ft
Makaron sütőalátét
3 795Ft
  • Szilikon sütőlap zsírszegény sütéshez
4 795Ft
3 495Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 3 495 Ft
-27 %
Szilikon sütőlap zsírszegény sütéshez
4 795Ft
3 495Ft
  • 5 karácsonyi kekszkiszúró szettben
3 495Ft
2 495Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 2 495 Ft
-28 %
5 karácsonyi kekszkiszúró szettben
3 495Ft
2 495Ft
néhány darab kapható
Üveg sütőforma állvánnyal
16 995Ft
néhány darab kapható
néhány darab kapható
Süteménydíszítő készlet
6 995Ft
néhány darab kapható
4 többször felhasználható peremes sütőlap, szilikon
5 995Ft
49 995Ft
39 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 39 995 Ft
-16 %
-20 %
COMBEKK öntött sütőedény, 28 cm
COMBEKK öntött sütőedény, 24 cm
59 995Ft
49 995Ft
49 995Ft
39 995Ft
59 995Ft
49 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 49 995 Ft
-16 %
-20 %
COMBEKK öntött sütőedény, 28 cm
COMBEKK öntött sütőedény, 24 cm
59 995Ft
49 995Ft
49 995Ft
39 995Ft
  • Nemesacél edénykészlet, 6 részes
72 995Ft
54 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 54 995 Ft
-24 %
Nemesacél edénykészlet, 6 részes
72 995Ft
54 995Ft
Összecsukható szilikon muffin sütőforma
6 995Ft
  • Sütőforma fahéjas csillaghoz
4 495Ft
3 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 3 995 Ft
-11 %
Sütőforma fahéjas csillaghoz
4 495Ft
3 995Ft
néhány darab kapható
2 szilikon vaníliás kifli sütőforma
4 495Ft
néhány darab kapható
  • Keksznyomda készlet, betűkkel
3 795Ft
2 995Ft
Gyorsnézet
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 2 995 Ft
-21 %
Keksznyomda készlet, betűkkel
3 795Ft
2 995Ft
1