Így készíthet tökéletes kávét kézi filterrel.
A klasszikus kézi filter újra virágkorát éli, hiszen ez az elkészítési mód gyors, egyszerű, bája pedig azokat a régi időket idézi, amikor a darálás és a kávéfőzés még igazi kézműves munka volt.
Elmagyarázzuk, hogy a kézi filterrel történő kávékészítéskor mire érdemes odafigyelni.
Elmagyarázzuk, hogy a kézi filterrel történő kávékészítéskor mire érdemes odafigyelni.
1. lépés: kézi filter - az előkészítés
A kávéfilter behelyezése
Helyezze a kézi filtert egy megfelelő kávéskannára, majd tegyen egy papírfiltert a tölcsérbe. Annak érdekében, hogy elvegyük a papír saját ízét, öntsön úgy egy kevés vizet a filterbe, hogy az egyenletesen átnedvesedjen.
Tudta-e Ön?
A víz minősége fontos szerepet játszik a kávé ízének szempontjából. Minél lágyabb a víz, a kávésavak annál erőteljesebben jelennek meg, míg a kemény víz semlegesíti a kávéban lévő gyümölcssavakat.
A teljes kávéaroma a közepes keménységű friss vízben bontakozik ki a legjobban.
Tudta-e Ön?
A víz minősége fontos szerepet játszik a kávé ízének szempontjából. Minél lágyabb a víz, a kávésavak annál erőteljesebben jelennek meg, míg a kemény víz semlegesíti a kávéban lévő gyümölcssavakat.
A teljes kávéaroma a közepes keménységű friss vízben bontakozik ki a legjobban.
2. lépés - a megfelelő őrlési fokozat
Finom, mint a homok
Minden egyes kávészem kávéaromákat rejt magában. Ezek az aromák csak a szemek megőrlésekor szabadulnak fel. Az őrlemény szemcsenagysága jelentősen befolyásolja az ízt. Helytelen őrléskor a kávé híg és savanyú, vagy túl erős és keserű lehet.
A kézi filterrel történő kávékészítéshez a kávét közepes finomságúra javasolt őrölni, állaga leginkább a homokéra hasonlítson.
A kézi filterrel történő kávékészítéshez a kávét közepes finomságúra javasolt őrölni, állaga leginkább a homokéra hasonlítson.
3. lépés - kézi filter - a kávémennyiség
Mennyi kávé kerüljön a filterbe?
Minél több őrölt kávét teszünk csészénként a filterbe, annál erősebb lesz a kávé íze. A normál kávémennyiség csaknem 7 g őrölt kávét tesz ki, ami megfelelő mennyiség 125 ml közepesen erős kávéhoz. Aki erősebb kávéhoz szokott, vagy bögréből iszik, az akár 10 g (1,5 púpozott evőkanál) kávét is tehet csészéjébe, ill. a bögréjébe.
Tudta-e Ön?
A kézi filternél is egyszerűbben elkészítheti kávéját közvetlenül a csészében. Ehhez tegyen 2 púpozott teáskanál kávét egy csészébe, öntsön rá 150 ml forró, de nem forrásban lévő vizet, keverje meg, hagyja állni egy kis ideig. Kész is!
Tudta-e Ön?
A kézi filternél is egyszerűbben elkészítheti kávéját közvetlenül a csészében. Ehhez tegyen 2 púpozott teáskanál kávét egy csészébe, öntsön rá 150 ml forró, de nem forrásban lévő vizet, keverje meg, hagyja állni egy kis ideig. Kész is!
4. lépés: kézi filter - az elkészítés
Teljes aroma körkörös mozdulatokkal
Tegye az őrölt kávét az átnedvesített filterbe úgy, hogy lehetőség szerint sima felszín jöjjön létre. Ezután öntsön rá annyi vizet, hogy az kb. 1 cm-es vastagságban álljon az őrölt kávén. Hagyja a kávét egy kicsit megduzzadni.
Miután a víz átfolyt, a maradék vizet lassan, körkörös mozdulatokkal öntse rá középről kifelé haladva. Végül csurgasson egy vékony sugarat a közepébe, hogy a filterben lévő vízszint egyenletes legyen.
Tudta-e Ön?
A filterben lévő kávé sima felszíne felöntés után azt jelzi, hogy az alkotórészek egyenletesen kioldódtak - az őrlési fokozat tökéletes volt, a kávéőrlemény finom részecskéi pedig egyenletesen átnedvesedtek. Filteres elkészítéshez való kávéink.
Miután a víz átfolyt, a maradék vizet lassan, körkörös mozdulatokkal öntse rá középről kifelé haladva. Végül csurgasson egy vékony sugarat a közepébe, hogy a filterben lévő vízszint egyenletes legyen.
Tudta-e Ön?
A filterben lévő kávé sima felszíne felöntés után azt jelzi, hogy az alkotórészek egyenletesen kioldódtak - az őrlési fokozat tökéletes volt, a kávéőrlemény finom részecskéi pedig egyenletesen átnedvesedtek. Filteres elkészítéshez való kávéink.